Diathermie komt van oorsprong uit de medische wereld. Deze behandeling kan alleen gegeven worden door een gecertificeerd schoonheidsspecialist. Diathermie is gebaseerd op warmtewerking door een stroomstootje toe te dienen via een naaldje. Bij een eerste gesprek krijgt u naast de algemene uitleg ook uitgebreide informatie over de behandeling voor u persoonlijk.

Klik op het uitklapmenu om de verschillende behandelingen te bekijken, heeft u toch nog vragen? 

Een naaldje wordt langs de haarschacht in de huid geschoven, door het geven van een stroomstootje wordt de haarfollikel (= haarzakje waarin de haar groeit) vernietigd. Hierdoor kunnen er geen voedingsstoffen meer via het bloed de haar bereiken en stopt de groei. Elektrisch ontharen is niet geheel pijnloos. De aan het uiteinde van de naald ontwikkelde warmte wordt eventjes gevoeld.

Totdat het totale gebied is onthaard, zult u regelmatig een behandeling moeten ondergaan. Dit kan variëren van enkele maanden tot soms wel 1 á 2 jaar. Dit is afhankelijk van het te behandelende gebied en van de fase van de groei waarin de haar zich bevindt. Een haar ondergaat 3 fases namelijk de anagene of groeifase, de katagene of overgangsfase en de telogene of rustfase. Alleen als de haar in de anagene fase zit kan deze definitief verwijderd worden.

Er wordt uitsluitend gewerkt met “gouden naalden”. Dit is een r.v.s.naald met een laagje van 24 karaats goud. Door gebruik hiervan is er minder snel kans op zwellingen, roodheid of allergische reacties.

Kunnen haren in één behandeling vernietigd worden?
Nee, helaas is dit niet mogelijk. Zoals hierboven al vermeld verloopt de haargroei in 3 fases.

1 De anagene-fase of de groeifase:
De haarkiem wordt gevormd op de bodem van de follikel en groeit naar buiten toe

2 De katagene-fase of de overgangsfase:
De haarkiem maakt zich los van de follikelbodem, de haarbol degenereert.

3 De telogene-fase of de rustfase:
De haarkiem is helemaal los van de follikelbodem, de haarbol verschrompelt, daaronder vormt zicht weer een nieuwe haarbol. De “oude”haar wordt naar boven geschoven. De nieuwe haar eronder schuift als het ware de oude voor zich uit naar de huidoppervlakte.

De haren in de anagene-fase zijn kwetsbaar voor vernietiging en geven de meeste kans op een blijvende resultaat dus geen nagroei. De haren die in de katagene- of telogene-fase zitten geven meer kans op nagroei

Nadat er een haar is verwijderd duurt het ongeveer 6/8 weken voordat er een nieuwe haar vanaf de haarkiem tot aan het huidoppervlak is gegroeid, daarna wordt deze pas zichtbaar. Na een observatie van circa 6 weken kan er pas een goed beeld gevormd worden hoe zwaar de haargroei is.

Heel belangrijk is dat u tijdens de behandeling beslist geen haar meer uittrekt! De haren die in de periode ontstaan tussen twee behandelingen door mag u wel wegknippen, zo blijft u er toch netjes en goed verzorgd uitzien.

Garanderen dat er nooit meer haar groeit op het behandelde gebied is helaas niet mogelijk. Onder invloed van veranderingen in het lichaam (zoals door hormonen/overgang of medicatie) blijft het altijd mogelijk dat donshaartjes veranderen in nieuwe dikkere haren.

 

Alle haarkleuren (donker, blond, grijs) kunnen worden behandeld en de behandeling is relatief goedkoop. Daarnaast is het zeer goed toepasbaar bij kleine gebieden zoals de bovenlip en op de kin.

Elektrisch ontharen is alleen bedoeld voor kleine oppervlakten en het is nogal tijdrovend en inspannend voor zowel de behandelaar als de patiënt.

Een andere benaming voor een steelwratje is fibroom . Een steelwratje is een goedaardig huidgezwelletje. Het is een vrij klein aangroeisel op de huid, een zgn. huidflapje. Deze wratjes behoren niet tot de wrattenfamilie omdat deze niet worden veroorzaakt door een virus. Meestal zijn ze huidkleurig, soms wat donkerder van kleur.

Steelwratjes ontstaan meestal op of onder de oogleden, in de hals en aan de binnenkant van het dijbeen. Op latere leeftijd ontstaan ze ook vaak onder de oksel in de liezen, hals of onder de borst.

Behandeling: 

Door middel van een luselektrode of een dunne naald wordt het steeltje doorgebrand (coagulatie = diathermie) en laat het wratje los. Voor het verwijderen van steelwratjes (afhankelijk van het aantal) is meestal één consult voldoende.

Het propje zit diep in de huid (onder de epidermis = opperhuid). Duwen en knijpen helpt niet!

Er zijn twee soorten milia’s:

  • primaire milia
  • secundaire milia

De primaire milia komt vaak voor bij baby’s. Deze ontstaan door de nog onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Bij baby’s verdwijnen deze weer vanzelf.

We spreken van secundaire milia als ze bij volwassenen voorkomen. De propjes ontstaan doordat de keratine niet goed de huid kunnen verlaten.

Een “verse” milia is makkelijker aan te pakken dan eentje die er al heel lang zit. “Oude”milia’s worden hard en hardnekkig.

Milia’s zitten vaak op de wangen, rond de ogen en bij de neus. Mensen met een donkere huid en mensen met een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid wat dikker is.

Door een combinatie van een te sterke verhoorning van de huid en te weinig vocht kunnen milia’s ontstaan, even als door beschadiging van de huid zoals schaafwonden, blaren of verbranding.De kans op het ontstaan van gerstekorrels kan verminderd worden door ervoor te zorgen dat het vochtgehalte in het lichaam op peil blijft door dagelijks voldoende te drinken (water).

Een wit korreltje op de rand van het ooglid is geen gerstekorrel, maar een hordeolum, in de volksmond een “strontje”genoemd. Deze wordt veroorzaakt door een stafylokok (besmettelijke bacterie)

Behandeling 

Door middel van gegeven stroom (diathermie) via een fijn naaldje in de gerstekorrel, wordt het propje verwarmd en blijft het aan het naaldje kleven. Eventuele resterende keratine wordt door het lichaam opgeruimd.

Gerstekorrels kunnen wel terugkomen!

Bloedblaasjes zijn kleine rode bultjes; een kluwen van kleine oppervlakkige bloedvaatjes. Ze kunnen spontaan ontstaan, soms door druk op- of beknelling van de huid, door stress of bij zwangerschap.

Behandeling: 

Door middel van stroomstootje (diathermie) via een fijn naaldje in het bloedblaasje wordt dit gecoaguleerd, ofwel van binnenuit wordt het blaasje versmolten, waarna het lichaam het vernietigde vaatje zelf opruimt.

Het kan voorkomen dat voor grotere plekjes een tweede behandeling nodig is.

Ook wel afgekort als tele’s of zoals in de volksmond wordt gebruikt: couperose. Een huid met tele’s is een slechte doorbloede huid met verwijde bloedvaatjes (waar het bloed in blijft staan) en gesprongen haarvaatjes. De bloedvaatjes onder de huid zijn goed zichtbaar en zien er vaak kronkelend uit.

Het kan uit zichzelf ontstaan, soms is het een gevolg van rosacea, een ontstekingsreactie vanuit de huid. Het ontstaat vaak op de wangen, neus en voorhoofd. Te veel blootstelling aan UV straling in het zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van tele’s.

Andere oorzaken zijn: erfelijkheid; dunne huid; medicijngebruik (hormoonzalven); alcohol; roken; hormonale invloeden.

Teleangiëctasieën komen vaak voor en zijn volkomen onschuldig. Het wordt echter vaak als storend en onaangenaam ervaren. Bij wisselende temperaturen geeft het vaak klachten, waardoor het gezicht rood aanloopt.

Behandeling:

Door middel van diathermie, ofwel het toedienen van wisselstroom die geleid wordt door een fijn naaldje. Het naaldje wordt in de huid gebracht op het te behandelende gebied. Zo wordt het vat van het bloedvaatje als het ware dichtgebrand. Het lichaam ruimt daarna het vernietigde vaatje zelf op. Er kan zich na de behandeling een klein korstje vormen, deze zal na enkele dagen verdwijnen. De behandeling wordt als lichtgevoelig ervaren.

Afhankelijk van de hoeveelheid tele’s, zijn er één of meerdere behandelingen nodig.

Bij aanleg voor gesprongen vaatjes, is er kans dat na verloop van tijd er weer een vaatje naast het eerder behandelde vaatje kan springen.

Advies:

Eens in de zoveel tijd een tele-behandeling ondergaan om het zo in toom te houden.

Ook wel spinnaevus of “spinnetje” genoemd. Een spinnaevie is een klein rood plekje met uitwaaierende spinvormige verwijde haarvaatjes (zgn. pootjes van een spin). De verwijding ontstaat doordat de bloedvatwandjes hun elasticiteit hebben verloren, waardoor de vaten overvuld raken met bloed. (zie ook de beschrijving over teleangiëctasieën).

Behandeling: 

Door middel van diathermie, ofwel het toedienen van wisselstroom die geleid wordt door een fijn naaldje. Het naaldje wordt in de huid gebracht op het te behandelende gebied. Zo wordt het vat van het bloedvaatje als het ware dichtgebrand. Het lichaam ruimt daarna het vernietigde vaatje zelf op. Er kan zich na de behandeling een klein korstje vormen, deze zal na enkele dagen verdwijnen. De behandeling wordt als licht gevoelig ervaren.

Om een spinnaevie te verwijderen is één consult voldoende.